Kada se ujutro probudiš, vjerojatno ne razmišljaš o onome što ti se dešavalo tijekom spavanja? Sigurno pretpostavljaš da je večer prošla mirno i tiho. Malo se razbudiš, prisjetiš svojih snova i vraćaš se dnevnim obavezama.


Nije baš tako. Ustvari, ako si bio ili si bila žrtva kraćeg prekida disanja u snu, onda je jasno što se ne sjećaš. Međutim, veći problem je ako su tvoji prekidi disanja u snu potrajali . To znači da su te natjerali da se naglim buđenjem iz sna izboriš za zrak.
Sada se sjećaš? Vrijeme je da pročitaš ovaj članak. Ovdje ćeš se suočiti s pojavom poznatom pod nazivom opstruktivna apneja. Ona se možda dešava i tebi.

Imaš li apneju u snu?
Apneja može kod spavača izazvati ozbiljne posljedice, a ne izostaju ni simptomi.
Kada spavaš, tvoji disajni putevi se zatvaraju kod pokušaja da udahneš. To znači da ne dobivaš dovoljno kisika. Ovi prekidi – opstruktivne apneje – traju najmanje 10 sekundi, a najčešće 20 do 30 sekundi. Čak i više. Tada tvoj mozak dobiva signal da ne dišeš i naglo te budi iz sna.
Liječnici navode da je normalno imati do četiri prekida disanja tijekom 60 minuta. Međutim, nikako nije normalno dostići ovakvih 5-15 prekida disanja u sat vremena. U najgorim slučajevima moguće je imati i 60 prekida disanja tijekom 60 minuta sna.
Kako god, zaključak je da imaš problem s apnejom za vrijeme spavanja. Tvoj san je ozbiljno poremećen, stanje opasno, a zdravlje narušeno.

Apneja simptomi – vjerojatno si i ti žrtva ovih simptoma

  • Poremećaj koncentracije

Kada mozak nije odmoran, ne može normalno funkcionirati. Zbog apneje se javljaju problemi s koncentracijom, pamćenjem i pozornošću. Često zaboravljaš bitne stvari. Stalno ti trebaju podsjetnici. Ništa ne možeš uraditi do kraja i ispravno baš zbog manjka koncentracije.

  • Česte promjene raspoloženja

Manjak sna, a posebno manjak kvalitetnog sna, uzrokuje oscilacije u raspoloženju. Može se javiti osjećaj nervoze, mrzovolje, razdražljivosti i anksioznosti. Neispavanost postepeno vodi i do težeg psihičkog stanja – depresije.

  • Glavobolja tijekom dana

Ona je, također, jedan od simptoma apneje. Može biti razlog i tvog čestog uzimanja medikamenata. Oni stvaraju ovisnost i samo te trenutno oslobađaju od simptoma. Medikamenti mogu pomoći tijekom dana, ali loše utječu na kvalitetu sna. Imat ćeš osjećaj da se nalaziš u začaranom krugu.

  • Smanjena seksualna želja

Konstantna buđenja tijekom sna i neispavanost mogu loše utjecati na tvoj libido. Počet ćeš tražiti razne izgovore, što može dovesti do zahlađenja odnosa s partnerom. Seksualna energija, koja nije kanalizirana, donosi nezadovoljstvo sobom i svojim životom.

  • Noćno znojenje (hiperhidroza)

Stvara osjećaj neugodnosti i ometa spavanje zbog vlažne odjeće i posteljine.

Posljedice apneje mogu biti opasne, pa čak i kobne. Neke od njih su:

  • nepravilni otkucaji srca,
  • povišen krvni pritisak,
  • moždani udar,
  • srčani udar.

Zato treba raditi na poboljšanju životnih navika i riješiti se ovog stanja što je prije moguće.

Leave a Comment